Kleine tuin inrichten

Vele mensen hebben niet de tijd om zich veel in de tuin bezig te houden, maar willen er wel iets moois, onderhoudsvriendelijk en toch praktisch van maken. De ruimte moet dus optimaal benut worden. Dit kan door een indeling te voorzien waarbij het aspect “diepte” in de kijker wordt gezet via doorkijkjes van hagen of andere aanplanting.

1 stijl aanhouden

Probeer in 1 stijl of trend te blijven. Maak geen allegaartje van kleuren, stijlen en vormen want dit zorgt voor een onverzorgd uiterlijk.
Er zijn een aantal stijlen waaruit gekozen kan worden:

De romantische tuin
Deze stijl wordt gekenmerkt door veel hagen, rozenbogen, pergola’s, kleurrijke bloemenborders en leuke wandelgangetjes. Een oud element zoals een vergeten waterpomp of gietijzeren bankje… past perfect in deze stijl en zorgt voor een leuk accentje.

Franse, klassieke of formele tuin
Dit is een overblijfsel van de kasteeltuinen uit Frankrijk. Hier was symmetrie belangrijk: een beperkt aantal – strak geschoren – planten waarbij links en/of rechts steeds een recht wandelpad wordt aangelegd. Typische hiervoor zijn lange en strakke waterpartijen met brede afgewerkte randen of roestige gietijzeren grote vazen.

Moderne tuin
Deze tuin hoort bij een woning die ook een moderne, speciale of minimalistische look heeft. Deze stijl wordt uiteraard doorgetrokken in de tuin door gebruik te maken van verschillende accenten (bijvoorbeeld een modern kunstwerk), veel groen, strakke hagen, (sier)grassen en eventueel een zwemvijver.

De landelijke of natuurlijke tuin
Deze wordt gekenmerkt door een ietwat “verwilderde” look. De tuin gaat op in de natuur, en wanneer deze goed is ingericht is de perceelgrens moeilijk te vinden. Deze stijl komt het best tot zijn recht bij middel- tot grote tuinoppervlakten.

Bomen

Bomen kunnen gebruikt worden in een kleine tuin. Echter bomen worden soms ook te groot voor kleine oppervlakten. Kies daarom voor de wat lagere varianten, die toch ook een mooie bloei kennen zoals lage sierbomen, of Aziatische esdoorns. De muur van de garage of scheidingswand kan perfect beplant worden met allerhande planten (sedums, kruiden, siergrassen). Eveneens doen plantenbakken of bloemen in pot het goed om het groene gevoel van de tuin te verlengen.

Kleuren en vormen

Kleuren spelen een belangrijke rol in de tuin. Over het algemeen genomen kunnen we stellen dat warme kleuren (rood, geel, oranje en andere warme tinten) het gevoel geven dat iets dichtbij is. De koudere kleuren (grijs, blauw of groen) zorgen ervoor dat het optisch lijkt alsof de elementen verder weg staan. Daarom is het de kunst om de warme tinten vooraan in het plantenbed te zetten en pas op het einde de planten met koudere kleuren te gebruiken. Zo lijkt het plantenbed alvast langer en dieper te zijn. Dat is net hetzelfde voor de tuin.

Tuinmeubels

Sleur er geen overdonderende tuintafels en luxezetels in wanneer de plaats eigenlijk ontbreekt. Kies voor charmante kleine en fijnpotige tuinstoeltjes (bijvoorbeeld uit gietijzer). Deze zullen de ruimte alvast groter doen lijken.